Joulupuuron tarina

10.12.2020

Kuvassa keittiömestari ja Joulupolun puuron valmistaja Markku Luola maistaa lusikasta joulupuuroa
Puurotonttu Markku Luola maistaa joulupuuroa salaisessa keittiössään!

Suomalainen joulupuuro on kautta aikojen ollut kaura- tai ohraryynipuuro. 1800-luvulla Suomeen alettiin tuoda ulkomailta riisiä, mutta se oli kallista ruoka-ainetta ja vain rikkaat pystyivät ostamaan sitä. Valkoinen riisipuuro kotiutui kansan pöytään herrasväen perinteistä reilut sata vuotta sitten. Maitoon keitetystä valkoisesta riisipuurosta tuli hienouden mitta.
Nykyisin riisipuuron kiehtovuus joulupöydässä perustuu siihen piilotettuun manteliin. Ruotsista omaksuttua mantelia joulupuurossa etsittiin aluksi kaupunkilaiskodeissa. 1900-luvulla siitä tuli kaikkien suomalaisten joulurituaali. Mantelin löytäjä saavuttaa tietysti onnea ja menestystä seuraavana vuonna. Tapa piilottaa ruokiin ennusmerkkejä, kuten papuja ja kolikoita on keskiaikaista eurooppalaista perinnettä.

Lähteet: Ruokatieto.fi ja suomalainenjoulu.fi


CHEF LUOLAN JOULUPUURO 2020

3 dl vettä
2 dl puuroriisiä
7 dl täysmaitoa tai Kiehu maitojuomaa (tai kauramaitoa)
2 dl kuohukermaa (tai kaurakermaa)
1 kpl onnenmanteli
1/2 tl -1 tl hienoa merisuolaa


Kiehauta vesi pinnoitetussa kattilassa (esim. teflon). Lisää riisit. Anna kiehua, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin, noin 5 minuuttia.

Lisää maito ja kerma vähitellen pienissä erissä siten, että seos pysyy koko ajan kiehuvana. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia koko ajan puulastalla pohjasta sekoittaen, ettei puuro pala pohjaan. Anna hautua kannen alla, miedolla lämmöllä kypsäksi noin 30-40 minuuttia. Lisää suola, onnenmanteli ja sekoita. 

Tarjoa riisipuuro maidon, kanelin ja sokerin kanssa.Makoisaa joulua toivottaa Puurotonttu